Plnené artičoky na panvici je možné podávať ako prílohu alebo druhý chod, najmä v tomto recepte, kde je mierna horká chuť artičokov vyvážená sladkosťou syra.
Suroviny
- Artičoky 4
- Plátky starého remeselného chleba 2
- Syr Pecorino 50 g
- Vláknitý syr typu Edam nebo mozzarella 50 g
- Parmezán 30 g
- Tymián niekoľko vetvičiek
- Petržlen niekoľko lístkov
- Mäta niekoľko lístkov
- Extra panenský olivový olej podle chuti
- Cesnak 1 strúčik
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
1.
Pre začiatok odstráňte tvrdé vonkajšie listy artičokov a vnútro očistite špičkou noža, aby ste odstránili chĺpky na spodnej strane.
2.
Je čas pripraviť náplň: odstráňte kôrky a chlieb rozmixujte spolu so syrom, tymiánom, petržlenom a mätou.
3.
V tomto okamihu artičoky naplňte a pevne ich pritlačte, aby ich plnka vyplnila.
4.
Zapnite sporák a postavte priestorný hrniec na oheň.
5.
Je čas pridať niekoľko lyžíc extra panenského olivového oleja, strúčik cesnaku a niekoľko vetvičiek tymiánu: artičoky tiež umiestnite tak, aby sa náplň počas varenia nedostala von.
6.
Pridajte soľ a korenie a varte na stredne nízkom plamení 1 hodinu za stáleho miešania a s pokrievkou.
7.
V prípade potreby pridajte naberačku vody, aby sa artičoky lepšie uvarili. Podávajte horúce.