Nápady na predvarenie a skladovanie potravín

Kategória: Inšpirujúce tipy - 012_00
  • Skopírovať odkaz
Nápady na predvarenie a skladovanie potravín
Súvisiace spotrebiče:
Kolekcia Whirlpool W
Zistiť viac

Čítanie zaberie: 3 minúty

Varenie doma opäť získava na popularite. V podstate ide o predvarenie a skladovanie potravín. Má to zmysel v mnohých situáciách: ak nemôžete nájsť to, čo hľadáte v jedálni, ak máte intoleranciu na určité potraviny, ak chudnete alebo ste vo fitness. Okrem toho môžete ušetriť čas a peniaze. V tomto článku sa dozviete, čo príprava jedla zahŕňa a ako to celé funguje.

Výhody domáceho varenia

Príprava jedál doma vám pomôže zabezpečiť zdravú stravu, pretože budete presne vedieť, čo a koľko toho zjete, nech ste kdekoľvek. Existuje mnoho dobrých dôvodov, prečo to má zmysel: potravinové intolerancie sú na vzostupe a hotové jedlá zvyčajne obsahujú veľké množstvo soli, cukru alebo konzervačných látok a zvýrazňovačov chuti. Pri domácej kuchyni vždy presne viete, čo jete. Prípravou jedla môžete ušetriť aj peniaze. Nemusíte sa spoliehať na drahé občerstvenie alebo reštaurácie po ceste, pretože jedlo už máte so sebou. Zároveň môžete dodať, že ak budete menej často zapínať kuchynské spotrebiče, ušetríte elektrickú energiu. Napríklad s funkciou Cook4 rúry Whirlpool môžete ľahko pripraviť až 4 rôzne jedlá naraz bez miešania chutí a vôní. Príjemným vedľajším účinkom je, že urobíte aj niečo pre životné prostredie. Kúpite si len to, čo skutočne využijete. Nevyhodíte žiadne jedlo a pri nákupe väčších balení znížite aj množstvo odpadu z obalov.

Potraviny vhodné na domácu prípravu

Pri výbere potravín na prípravu jedál dbajte na to, aby ich kombinácia vytvárala vyvážené jedlo. Základom sú rôzne druhy zeleniny, potraviny bohaté na bielkoviny, ako napríklad mäso, ryby alebo tofu, a prílohy, ako napríklad ryža, zemiaky alebo rezance.
Na prípravu jedla sú vhodné rôzne potraviny. Niektorým by ste sa však mali vyhnúť. Napríklad zmrazovanie šalátu nie je dobrý nápad. Listy sa stávajú kašovitými, a šalát je tak neochutnateľný. Ponuka potravín, ktoré sú ideálne na prípravu jedál, je viac ako dostatočná.
V zásade si vyberajte potraviny, ktoré sa dajú navzájom dobre kombinovať. Takto môžete meniť jedlá bez toho, aby ste museli pripravovať príliš veľa rôznych ingrediencií.

Všetko, čo potrebujete na prípravu jedla

Aby ste mohli optimálne skladovať a prepravovať predpripravené potraviny, potrebujete vhodné nádoby. Na tento účel existujú dózy na potraviny, ktoré poskytujú aj priestorové priehradky. Vďaka tomu môžete v jednej škatuli prepravovať niekoľko potravín oddelene od seba. Nádoby vhodné do mikrovlnnej rúry všetko ešte viac uľahčujú, pretože na ohrievanie nepotrebujete ďalšie nádoby. Môžete však použiť aj staré zaváraninové poháre alebo poháre na džem a ponoriť sa do procesu prípravy jedla.

Vytvorenie týždenného plánu prípravy jedla

Skôr ako začnete variť, ujasnite si, aké jedlá chcete jesť. Zvážte tiež, či môžete požadované jedlá rozumne zaradiť do nadchádzajúceho týždňa. Ste častejšie doma, v kancelárii alebo na cestách? Máte zariadenie na ohrev jedla? Alebo je dobré pripravovať veci, ktoré radi konzumujete chladené? Budete mať čas na výdatné jedlo, alebo ste odkázaní skôr na rýchle občerstvenie? V každom prípade dbajte na dostatočnú rozmanitosť. Príprava jedla má byť zábava a jesť týždeň ten istý guláš nie je produktívne.

Nakupovanie a plánovanie dopredu
Keď viete, čo chcete uvariť, spočítajte si množstvo a vytvorte nákupný zoznam. Sami najlepšie viete, kde si môžete kúpiť všetky potrebné produkty. Ak plánujete pripravovať jedlo dlhší čas, je dobré zaviesť si rutinu. Začína sa to výberom miesta nákupu a končí pevne stanovenými dňami nakupovania a varenia. Sobota je zvyčajne ideálna na nákupy a vo voľnú nedeľu môžete čerstvé suroviny hneď spracovať.

Varenie a skladovanie
Nechajte si dostatok času na vytvorenie týždenného plánu prípravy jedla. Odporúča sa vybrať si na to voľný deň. Takto si môžete vybrať časový interval v nedeľu, kedy môžete projekt dokončiť bez stresu. Odporúča sa vopred pripraviť všetky plánované jedlá naraz. Stačí raz upratať kuchyňu a viete, že ďalší týždeň sa už nebudete musieť o nič starať.
Keď sú všetky jedlá pripravené, stačí ich len zabaliť a uskladniť. Záleží len na vás, či ich naplníte do profesionálnych dóz na potraviny alebo do vzduchotesných plechoviek. V každom prípade musíte brať do úvahy rôznu dobu trvanlivosti potravín. Väčšinu potravín môžete bez problémov skladovať v chladničke 3-4 dni, ale existujú aj výnimky. Morské plody, ryby alebo špenát by sa mali skonzumovať do 1-2 dní. V každom prípade by sa predvarené potraviny mali dať do chladničky hneď, ako vychladnú.

Ako dlho možno potraviny uchovávať v chladničke?

Ak máte dlhodobý plán prípravy potravín, môžete si pripraviť väčšie množstvá určitých potravín vopred na niekoľko mesiacov. Napríklad uvarenú ryžu možno ľahko zmraziť. Dôrazne však odporúčame, aby ste ho pred zmrazením naporciovali, inak zmrzne do veľkej hrudky.
Pri väčších plánoch na prípravu jedál je potrebný pomerne veľký priestor. Preto sú na tento účel ideálne priestranné mrazničky. Ak ich však otvárate často, do mrazničky sa dostáva viac vlhkosti, čo môže viesť k väčšiemu zamrznutiu. Preto odporúčame mrazničky s funkciou NoFrost. Tu sa námraza v prvom rade nevytvára a nie je potrebné zdĺhavé odmrazovanie.

Tipy na začiatok

 

  1. Rovnaká chuť na jazyku môže rýchlo omrzieť. Pri predvarení jedla experimentujte s rôznymi druhmi korenia. Z rovnakých základných surovín môžete rýchlo vykúzliť úplne odlišné jedlá.
  2. Po zohriatí doplňte pokrmy kvalitným extra panenským olivovým olejom, ktorý obsahuje zdravé tuky. Kombinované oleje, ako napríklad olej z korenia a olivového oleja, dodajú jedlu individuálny nádych.
  3. ri dlhodobých projektoch prípravy jedál je vhodné mať doma základnú zásobu surovín, aby bolo možné jedlá spontánne meniť. Na tento účel sú vhodné najmä potraviny s dlhou dobou trvanlivosti, ako sú orechy, mrazené bobuľovité ovocie alebo sušené ovocie.
  4. Ak potraviny skladujete oddelene, lepšie si zachovajú svoju chuť. Špeciálne úložné boxy majú na tento účel rôzne priehradky. Ak ich nemáte po ruke, jednoducho nasypte potraviny do nádoby a využite tento efekt.
  5. Predvarené potraviny ihneď po príprave vložte do skladovacích nádob. Vychladnú oveľa rýchlejšie ako v ešte horúcej panvici alebo hrnci.
  6. Deň predtým vyberte mrazené potraviny z mrazničky a vložte ich na noc do chladničky. Skrátite tak čas ohrievania na druhý deň.

 

Vitajte vo svete Whirlpool, ktorý je navrhnutý pre vašu pohodu.

Súvisiace spotrebiče:
Kolekcia Whirlpool W
Objavte spotrebiče Whirlpool W Collection poháňané pokročilou technológiou, ktorá rozpozná a predvída vaše potreby, aby zabezpečila vynikajúci výkon varenia.
Zistiť viac
Súvisiace spotrebiče:
Kolekcia Whirlpool W
Objavte spotrebiče Whirlpool W Collection poháňané pokročilou technológiou, ktorá rozpozná a predvída vaše potreby, aby zabezpečila vynikajúci výkon varenia.
Zistiť viac