Ktoré potraviny patria kam v chladničke?

Kategória: Inšpirujúce tipy - 012_00
  • Skopírovať odkaz
Persona durmiendo en sabanas blancas
Súvisiace spotrebiče:
Rad kombinovaných chladničiek
Zistiť viac

Čítanie zaberie: 3 minúty

Ovocie, zeleninu a iné potraviny je najlepšie skladovať v chladničke, aby vydržali dlhšie. Často jednoducho nie je dostatok času na každodenný nákup čerstvých potravín a chcete čo najviac minimalizovať plytvanie potravinami. Bezpečné a dlhodobé skladovanie čerstvých potravín je preto dôležité pre vašu peňaženku a zdravie. Postupujte podľa našich tipov, ktoré vám pomôžu pochopiť rôzne špecifiká rôznych potravín pri ich skladovaní.

Ktoré potraviny patria kam v chladničke

Ak potraviny správne uskladníte, môžete si ich vychutnávať dlhšie. Správne skladovanie v správnej zóne, či už vo dverách alebo v priehradke na zeleninu, ochráni cenné prísady a chuť potravín.

Aké potraviny patria do mraziaceho priestoru?
Oddelenia mrazničky sú univerzálne: možno v nich zamraziť takmer všetky druhy zeleniny s výnimkou tých, ktoré majú vysoký obsah vody, ako je cibuľa alebo paradajky. Mäso alebo ryby môžete ľahko zmraziť v obaloch zo supermarketov alebo čerstvé z trhu vo vhodnej krabici.

Čo patrí do priehradky na ovocie a zeleninu?
Zásuvka na ovocie a zeleninu Fresh Box+ je špeciálne navrhnutá na šalát, zeleninu a ovocie. Papriky, paradajky, avokádo, pomaranče alebo uhorky tu zostanú chrumkavé.

Čo uložiť na dno chladničky
Spodná časť chladničky je najchladnejšia - je to ideálne miesto pre ryby, údeniny alebo mäso. Preto majú mnohé chladničky Whirlpool prispôsobiteľnú zásuvku Multi Fresh s rôznymi nastaveniami teploty na skladovanie potravín so špecifickými potrebami, ako sú ryby a mäso (+0/2°) alebo mliečne výrobky (+2/3°). Sú tu tiež ideálne podmienky na šetrné rozmrazovanie.

Stredná časť chladničky
Stredná časť chladničky je vhodná najmä na mliečne výrobky, ako je smotana alebo jogurt.

Ktoré potraviny patria do hornej časti chladničky
Horná časť je ideálna na skladovanie už hotových potravín.

Horná časť dverí chladničky
V hornej časti dverí chladničky je najjemnejšia teplota: je to správne miesto na džem, vajcia a maslo, ako aj na uchovávanie citrusových plodov, ktoré sú citlivé na chlad.

Stredná časť dverí chladničky
Plechovky, malé fľaše alebo omáčky, ako je kečup alebo majonéza, sa dobre zmestia do strednej priehradky dverí.

Čo uložiť do spodnej časti dverí chladničky
Či už ide o limonádu, mlieko alebo pomarančový džús, najnižšie priehradky vo dverách ponúkajú priestor a sú praktické na nápoje vo fľašiach alebo vo vreckách.

Prečo uchovávať ovocie v chladničke?

Ovocie môžete bezpečne skladovať pri izbovej teplote v kuchyni. Keďže zrelé ovocie sa môže rýchlo pokaziť, na dlhšie skladovanie ho uložte do chladničky. Ovocie, ako sú jablká, hrušky, slivky a broskyne, by sa malo skladovať oddelene, pretože produkuje plyn etylén, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie a kazenie iného ovocia alebo zeleniny. TIP: kupujte ovocie v sezóne - je lacnejšie, zdravšie a obzvlášť bohaté na vitamíny a minerály. Väčšinu ovocia možno aj zmraziť. Melóny, banány, slivky, čerešne a hrozno by sa však nemali zmrazovať.

Citróny
Citróny skladujte na chladnom mieste pri teplote päť až desať stupňov Celzia. Vydržia až dva týždne.
Hrozno
Hrozno môžete skladovať na chladnom mieste pri izbovej teplote dva až štyri dni. V chladničke vydržia približne 1 týždeň. Asi 20 minút pred konzumáciou ich vyberte z chladničky, aby sa rozvinula ich aróma.
Slivky
Nezrelé slivky vydržia pri izbovej teplote jeden až dva dni. Nezrelé slivky by sa nemali skladovať v chladničke, aby sa neprerušil proces dozrievania. Zrelé slivky by sa mali skladovať v chladničke v priehradke na ovocie a zeleninu a čoskoro použiť. Vydržia maximálne dva až sedem dní.
Broskyne
Broskyne môžete skladovať na chladnom mieste, napríklad v pivnici, približne 4 dni. V chladničke vydržia približne 1 týždeň, čo však môže ovplyvniť ich chuť.
Papája
Zrelé (80 % žltej farby) papáje môžete skladovať v chladničke až 1 týždeň. Mimochodom, aj keď je papája mäkká, nie je to na škodu.
Melóny
Nezrelé, nerozkrojené melóny môžu dozrievať pri izbovej teplote, v závislosti od stupňa zrelosti dokonca až 2 týždne pri nízkych teplotách. Melóny sa nesmú skladovať pri teplote nižšej ako 5 °C, pretože pri izbovej teplote sa rýchlo kazia. Rozkrojené a zrelé melóny by sa mali zjesť čo najskôr, pretože v chladničke rýchlo strácajú chuť a môžu preberať chuť iných potravín.
Mango
Nezrelé mango môže dozrievať pri izbovej teplote 3 až 5 dní. Zrelé mango môžete skladovať maximálne 2 dni.
Kiwi
Zrelé kivi môžete skladovať pri izbovej teplote niekoľko dní. Ak ich chcete skladovať dlhšie, môžete ich uskladniť v plastovom vrecku v chladničke na 2 až 3 týždne. Vďaka vrecúšku kivi stráca menej tekutiny a zostáva dlhšie čerstvé.
Grapefruity
Grapefruity by sa mali skladovať v miske na ovocie pri teplote približne 15 stupňov Celzia. Môžete ich skladovať až 3 týždne.
Čerešne
Čerešne môžete skladovať na chladnom mieste 1 až 2 dni alebo dlhšie v chladničke.
Jahody
Jahody je najlepšie konzumovať okamžite, pretože už niekoľko hodín po zbere strácajú svoju chuť. Ak to nie je možné, neumyté a zakryté jahody môžete skladovať na chladnom mieste alebo v chladničke až 2 dni. Mali by ste na to použiť ploché nádoby, pretože ovocie je citlivé na tlak.
Banány
Banány sú veľmi citlivé na chlad. Preto by sa nemali skladovať v chladničke, ale pri izbovej teplote.
Avokádo
Nezrelé avokádo by sa malo skladovať pri izbovej teplote. Ak však nechcete ovocie použiť okamžite, môžete ho skladovať v chladničke až týždeň, pretože sa tým preruší proces dozrievania. Ak chcete v chladničke uchovávať len polovicu avokáda, použite tú s kôstkou. Obsahuje enzýmy, vďaka ktorým ovocie vydrží dlhšie. Ak je to možné, avokádo skladujte len dovtedy, kým nezačne mäknúť, potom sa pomerne rýchlo pokazí.
Marhule
Marhule môžete skladovať na chladnom mieste 1 až 3 dni. V chladničke ich môžete skladovať o niečo dlhšie, ale môže to poškodiť ich chuť.
Jablká
Jablká je najlepšie skladovať v uzatvárateľných fóliových vreckách v chladnej a tmavej miestnosti. Vrecia by mali byť perforované otvormi, a tak vetrané. Zabráni sa tak vysušeniu jabĺk. Tým sa spomalí proces dozrievania a starnutia a predĺži sa trvanlivosť. Ak v nich nie je uložené žiadne iné ovocie a zelenina, ideálna je aj zásuvka na ovocie a zeleninu v chladničke. Vďaka etylénu, ktorý jablká vylučujú, sa spúšťa proces dozrievania a ostatné ovocie sa rýchlejšie kazí.
Ananás
Ananásy sa zbierajú, keď sú zrelé, a preto neskôr nedozrievajú. Najlepšie je uchovávať ho niekoľko dní na chladnom mieste pri teplote 10 až 12 °C. Dlhému skladovaniu v chladničke sa treba vyhnúť, inak ananás dostane čierne škvrny a pokazí sa.

Prečo uchovávať zeleninu v chladničke?

Čerstvá zelenina obsahuje najviac živín a je zdraviu prospešná. Preto by sa mal kupovať čo najčerstvejší a okamžite spracovať. Väčšinu zeleniny môžete skladovať na chladnom a tmavom mieste niekoľko dní. Ideálna je priehradka na zeleninu v chladničke. Keďže niektoré druhy zeleniny reagujú na etylén, nemali by sa skladovať spolu s ovocím alebo zeleninou (napríklad jablkami alebo paradajkami), ktoré produkujú etylén. Zeleninu so silným zápachom, ako je cibuľa, neskladujte v blízkosti potravín citlivých na arómu (napr. masla alebo citrusových plodov), pretože aróma sa môže preniesť na tieto potraviny.

Paradajky
Čerstvé paradajky sú citlivé na chlad, preto by sa nemali skladovať v chladničke, ale na tmavom mieste pri izbovej teplote. Zelenina, ktorá miluje slnečné teplo, môže v chladničke stratiť svoju intenzívnu chuť a časom stvrdnúť.
Špenát
Špenát nie je skladovateľná zelenina. Nemal by sa skladovať dlhšie ako jeden deň, pretože svetlo a kyslík rýchlo znižujú obsah citlivých zložiek. Najlepšie je skladovať ho na tmavom a chladnom mieste, napríklad v priehradke na zeleninu v chladničke.
Špargľa
Špargľa by sa mala v chladničke skladovať len tak dlho, ako je to nevyhnutné. Ak špargľu zabalíte do navlhčenej utierky, vydrží v Celeri.
Kúsky zeleru zabalené v potravinovej fólii môžete skladovať v chladničke v oddelení pre zeleninu až 1 týždeň. Umytý zeler zabalený vo vlhkej utierke vydrží v zeleninovej priehradke chladničky 4 dni.
Šalát
Šalát je najlepšie skladovať v plastovom vrecku v zeleninovej priehradke chladničky.
Papriky
Papriky sa kazia pri teplotách pod 7 °C a teploty nad 13 °C podporujú ich dozrievanie. Neumytú papriku je najlepšie skladovať v plastovom vrecku v chladničke. V chladničke vydržia asi 5 dní.
Mrkva
Mrkva rýchlo stráca vlhkosť. Preto by ste nemali čerstvú mrkvu skladovať spolu s listami, pretože tie odvádzajú z mrkvy vlhkosť. Mrkva vydrží v zásuvke chladničky až týždeň.
Kapusta
V chladnej pivnici vydrží kapusta dlho. Treba ju však pravidelne kontrolovať, či nie je nahnitá. Rozpolené hlavy môžete skladovať v chladničke až 2 týždne.

Zemiaky
Zemiaky sa dajú skladovať vo veľkých množstvách niekoľko týždňov. Vhodné sú chladné, suché a tmavé pivnice alebo sklady. Optimálna teplota skladovania je 7 až 10 °C.
Uhorky
Ak sa uhorky majú použiť do 1 - 2 dní, môžete ich uskladniť v perforovanom plastovom vrecku. Ak ho však plánujete použiť neskôr v priebehu týždňa, mali by ste ho uložiť do chladničky do zásuvky s chrumkavými potravinami.
Huby
Čerstvé huby sa ťažko skladujú a mali by sa spracovať čo najskôr. Huby vydržia čerstvé v chladničke až 4 dni a najlepšie je ich skladovať na dne chladničky.
Brokolica
Brokolica podlieha skaze a mala by sa skladovať len krátky čas. Perforovaná plastová fólia je užitočná na udržanie relatívne vysokej vlhkosti a predĺženie trvanlivosti. Brokolicu môžete skladovať v chladnej a tmavej priehradke na zeleninu v chladničke 2 až 3 dni.
Karfiol
Karfiol je najlepšie skladovať ružicami nadol, aby sa doň nedostali nečistoty a nepoškodili ho. Ak karfiol nespotrebujete v deň nákupu, môžete ho 2 až 3 dni skladovať mimo dosahu svetla, najlepšie v oddelení pre zeleninu v chladničke.
Baklažány
Baklažány by sa mali skladovať na chladnom mieste, nie však v chladničke. Pri teplote 10 až 13 °C vydržia až týždeň. Nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie.

Ako uchovávať mliečne výrobky v chladničke

Čokoláda
Čokoládu neskladujte v chladničke, ale na chladnom a suchom mieste. Vysoké teploty alebo teplotné výkyvy spôsobujú tvorbu sivého filmu.
Mlieko
Mlieko by sa malo skladovať pri teplote 4 °C. Rovnako ako všetky ostatné mliečne výrobky (jogurt, tvaroh atď.) môže preberať vôňu citrónov, cibule a mäsa.
Syr
Syry, ktoré silno zapáchajú, sa musia zabaliť. Syry by sa nemali dlhodobo skladovať v blízkosti mlieka alebo smotany, pretože môžu získať ich zápach. Všimnite si dátum spotreby. Optimálna teplota skladovania je 5 až 6 °C.
Maslo
Keďže maslo rýchlo preberá vôňu a chuť iných potravín, mali by ste sa uistiť, že je obal dobre uzavretý. Maslo by sa malo prednostne skladovať v priehradke na maslo na dverách chladničky. Zostane tam mäkká.

Ako uchovávať mäso a hydinu v chladničke

Ryby
Ryby sa ľahko kazia, pretože obsahujú veľa bielkovín a vody. Preto by sa mali pripraviť a skonzumovať čo najskôr po zakúpení. Ryby možno krátkodobo uchovávať v chladničke tak, že ich vložíte do sklenenej alebo porcelánovej nádoby, zakryjete potravinárskou fóliou a umiestnite do najchladnejšej časti chladničky alebo do vyhradenej zásuvky Multi Fresh.
Mäso a hydina
Mäso a hydina by sa mali uchovávať v pôvodných nádobách až do ich použitia. Otvorené potraviny by sa mali uchovávať vo fólii, vodotesnom plastovom vrecku alebo vzduchotesnej nádobe, aby sa zabránilo ich vysychaniu. Mäso a hydinu vždy skladujte v najchladnejšej časti chladničky alebo vo vyhradenej zásuvke Multi Fresh.
Vajcia
Pórovitá škrupina ľahko absorbuje cudzie pachy, preto vajcia nikdy neskladujte s potravinami so silným zápachom, ako je napríklad cibuľa. Vajíčka skladujte vždy vrchnou časťou nadol. Optimálna teplota skladovania je do 8 °C. Vajíčka skladujte v určených priehradkách vo dverách chladničky. Sliepacie vajcia sa môžu uchovávať v chladničke prvé 3 týždne po znáške a môžu sa konzumovať až štyri týždne po dni znášky. Uvarené vajcia môžete skladovať približne 2-4 týždne.

Jak v chladničce uchovávat bylinky

Ak bylinky nepoužívate okamžite, môžete ich ešte vlhké zabaliť do vlhkej handričky alebo vložiť do plastového vrecka. Ak máte celý zväzok, najlepšie je umiestniť ich do nádoby s vodou ako rezané kvety. Ak takto pripravené bylinky uchováte v chladničke, vydržia čerstvé niekoľko dní.

Vitajte vo svete Whirlpool, ktorý je navrhnutý pre vašu pohodu.

Súvisiace spotrebiče:
Rad kombinovaných chladničiek
Objavte rad chladničiek s mrazničkou Whirlpool, ktoré sú vybavené rôznymi technológiami, ktoré vám pomôžu ľahko uskladniť potraviny a udržať ich v najlepších podmienkach.
Zistiť viac
Súvisiace spotrebiče:
Rad kombinovaných chladničiek
Objavte rad chladničiek s mrazničkou Whirlpool, ktoré sú vybavené rôznymi technológiami, ktoré vám pomôžu ľahko uskladniť potraviny a udržať ich v najlepších podmienkach.
Zistiť viac