Ako funguje varenie v pare?

Kategória: Inšpirujúce tipy - 012_00
  • Skopírovať odkaz
Ako funguje varenie v pare?
Súvisiace technológie:
Rúry s technológiou SteamSense
Zistiť viac

Čítanie zaberie: 3 minúty

Varenie v pare je mimoriadne šetrné a podporuje zdravú výživu. Vaše jedlo sa vám poďakuje, ak s ním budete zaobchádzať šetrne. Varenie v pare optimálne zachováva vitamíny a chute. Na začiatok varenia v pare vám postačí jednoduchá rúra Whirlpool s funkciou Steam. Vďaka našim tipom sa potom stanete skutočným expertom na varenie v pare.

Výhody varenia v pare

Nie nadarmo sa naparovanie považuje za jedno z najšetrnejších ošetrení. Živiny a vitamíny sú vo veľkej miere zachované. Voda počas varenia vyplavuje mnohé minerálne látky, ale pri varení v pare zostáva väčšina z nich viazaná v potravinách. Varenie v pare tiež uľahčuje nájdenie optimálneho okamihu varenia: pri varení v horúcej vode sa konzistencia rýchlo stratí, ak sa neponáhľate. Metóda varenia v pare je tu k potravinám šetrnejšia. Najlepším príkladom je brokolica. Keď sa varí v pare, nerozvarí sa, zachová si sviežu zelenú farbu, zostane neuveriteľne aromatická a zároveň krásne chrumkavá.
Chuť mäsa a rýb je tiež na rovnakej úrovni a arómy sa optimálne rozvinú. Môžete odstrániť prebytočné kvapky a zároveň použiť menej soli. Soľ slúži ako zvýrazňovač chuti a pri vyčerpaní potravín často končí na tanieri vo veľkom množstve. Na druhej strane, pri varení v pare vyniknú prirodzené chute potravín a nie je potrebné nadmerné solenie. V neposlednom rade je varenie v pare príjemné aj pre oči: farby potravín vyniknú. So správnym vybavením môžete v jednom prístroji variť v pare niekoľko potravín naraz. To vám ušetrí nielen námahu, ale aj čas.

Ako funguje varenie v pare?

Základný princíp varenia v pare je jednoduchý: voda sa zohrieva, až kým nezačne vrieť. Vznikajúca para stúpa nahor a varí jedlo.
Pri bežnom varení v pare stačí naplniť hrniec malým množstvom vody. Potraviny vložte do cedníka alebo koša a umiestnite ich nad vodu. Dôležité je tesne priliehajúce veko. Keď sa voda začne variť, para stúpa nahor a pôsobí na potraviny. Teplota pary je 100 °C. Tento proces sa označuje aj ako naparovanie za normálneho tlaku.

Základné výhody varenia v pare môžete v podstate využiť s komerčne dostupným hrncom vrátane vložiek. V špeciálnych tlakových hrncoch môžete vytvoriť teplotu približne 120 °C pri zvýšenom tlaku, čo umožňuje rýchlejšie varenie. Ale to je len začiatok možností naparovania.

Varenie v pare v kombinácii s teplom z rúry

Kombinované parné spotrebiče spájajú výhody varenia v pare s výhodami rúry. V rúre sa objem v porovnaní s hrncom výrazne zväčší, takže príprava väčšieho množstva jedla nie je problém. Rovnomernejšie naparovanie je zabezpečené aj vďaka kontrolovanému prostrediu.
Vaše obľúbené recepty dostanú vždy lahodný nádych a zmenia sa na najlepšiu verziu samých seba.

Funkciu pary môžete použiť aj na mimoriadne šetrné rozmrazovanie potravín alebo na sterilizáciu vecí, ako sú dojčenské fľaše a cumlíky, ale aj pohárov na výrobu jogurtu alebo konzervovanie potravín.

Vďaka teplému a vlhkému podnebiu môžete nechať cesto optimálne vykysnúť. V kombinovanej prevádzke s parou a horúcim vzduchom sa rožky a chlieb pečú rovnako dobre ako mäso a hydina. Chlieb je zvonka chrumkavý a zvnútra nadýchaný, zatiaľ čo mäso zostáva veľmi šťavnaté.

Vychutnajte si doma varenie v pare bez námahy s parnými rúrami Whirlpool W Collection

Rúry Whirlpool W Collection umožňujú varenie so štyrmi rôznymi úrovňami vlhkosti, čo pomáha prispôsobiť proces varenia na lepšiu prípravu rôznych druhov jedál. Vysoký stupeň (75-100 % pary) je ideálny na pečenie jemných rýb, stredný stupeň (50 % pary) zabezpečí jemné mäso alebo dokonalú pečenú zeleninu, zatiaľ čo nízky stupeň (25 % pary) upečie lepšie koláče, sušienky a chlieb.

Ľahko tak pripravíte zdravé, nadýchané a chrumkavé pečivo alebo dokonale pripravíte celú rybu.

K dispozícii sú aj mikrovlnné rúry s funkciou pary. Sú vhodné najmä na rýchlu, ale šetrnú a zdravú prípravu menších jedál.

Tipy a rady na varenie v pare

Varenie v pare nie je zázrak a môžete ľahko dosiahnuť rýchle a dobré výsledky. Aby ste svoj hrniec alebo kombinovaný spotrebič využili čo najlepšie, existuje niekoľko jednoduchých, ale účinných tipov a trikov, ktoré vám tu nechceme zatajovať.

  1. Pri varení v pare dbajte na to, aby ste suroviny nakrájali na rovnaké kúsky, aby sa varili v rovnakom čase.
  2. Každej potravine dajte dostatok priestoru, aby para medzi nimi mohla rovnomerne cirkulovať.
  3. Do hrnca dajte trochu vývaru alebo vína, aby ste jedlo ozvláštnili. Ani plátok citróna alebo pomaranča nestratí svoj účinok na jedlo. V parnom hrnci nepoužívajte vývar ani víno, soľ ani korenie. Ak je to možné, dochuťte ich niekoľkými bylinkami.
  4. Experimentujte s rôznymi bylinkami. Jednoducho vložte zväzok byliniek do parnej vložky. Cirkulujúca para absorbuje aromatické látky a prenesie ich do jedla.
  5. Na varenie v pare v zásade nepotrebujete žiadny olej. Aby sa však optimálne vstrebávali vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D a E, môžete do dusených potravín pridať trochu kvalitného oleja.
  6. Pri otváraní naparovača je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, pretože môže dôjsť k úniku horúcej pary. Pri otváraní hrnca sa odporúča používať rukavice alebo kuchynské chňapky. To vás ochráni pred horúcou parou.
  7. Varenie v pare je skvelé na ohrievanie potravín. Jedlo zostáva úžasne šťavnaté a nevysušuje sa tak ľahko ako v bežnej rúre.

Záver o vareniu v pare

Varenie v pare sa používalo na prípravu jedla v starovekej Číne už pred viac ako 1000 rokmi. U nás je táto šetrná metóda v súčasnosti opäť v móde, a ako sa ukazuje, má na to dobrý dôvod. Či už v hrnci, v mikrovlnnej rúre alebo v rýchlovarnej kanvici: prajeme vám veľa zábavy pri varení v pare a dobrú chuť!

 

Vitajte vo svete Whirlpool, ktorý je navrhnutý pre vašu pohodu.

Súvisiace technológie:
Rúry s technológiou SteamSense
Vďaka technológii SteamSense môžete optimálne zachovať živiny a chute, ktoré podporujú zdravé, chutné a chrumkavé recepty.
Zistiť viac
Súvisiace technológie:
Rúry s technológiou SteamSense
Vďaka technológii SteamSense môžete optimálne zachovať živiny a chute, ktoré podporujú zdravé, chutné a chrumkavé recepty.
Zistiť viac